Fa uns dies vàrem realitzar una ruta de Senderisme Cultural per Barcelona, durant la qual vàrem recórrer els seus Turons Urbans més emblemàtics. Un recorregut que vàrem fer coincidir amb l’ inici de la primavera per tal de gaudir de la floració d’algunes de les espècies vegetals ornamentals més representatives dels nostres parcs i jardins. Entre les quals cal destacar la d’un petit arbre caducifoli i mediterrani, el Cercis siliquastrum, popularment anomenat l’arbre de l’amor.

Per una banda és evident que el qualificatiu d’ Arbre de l’Amor estaria relacionat amb la morfologia de les fulles, que recorda clarament a la forma d’un cor. Tot i que l’origen d’aquest nom però, també podria tenir a veure amb la bella i colpidora coloració rosa, púrpura … de les seves flors.

D’altra banda, l’etimologia del seu aparentment inintel·ligible nom científic emmascara un significat un xic enrevessat i alhora lògic: “nau o càpsula” (del grec cerci, i alhora del grec antic kerkis) que “sembla” (del llatí astrum) el “fruit garrofer” (del llatí siliqua)”. És a dir, “aquell arbre que té una nau (o fruit) semblant a la del garrofer”.

La connexió amb el garrofer indicada en el seu nom científic doncs, es refereix a la semblança en la fructificació. Els fruits d’ambdues espècies consisteix una veïna, un dels trets més característics de la família botànica a la qual pertanyen, les lleguminoses o fabàcies, antigament dita papilionàcies, degut a la forma de papallones que tenen les flors! Una família que engloba altres espècies força conegudes, algunes de les quals formen part de la nostra gastronomia, com ara són Ceratonia siliqua (garrofer), Lens culinaris (llentilla), Cicer arietinum (cigronera), Vicia fava (favera), Spartium junceum (ginesta),…

L'arbre de l'amor

Sabies que:

-També li diuen l’ Arbre de Judas, perquè segons el mite, aquesta és l’espècie arbòria on Judas Iscariot es va penjar rere trair Jesucrist. Tot i que es pensa que aquesta relació no té cap base documentada, i que el més segur és que sigui una derivació fonètica d’ Arbre de Judea, zona geogràfica on es trobava abundantment.

-Es creu que la seva introducció en l’Europa Occidental va tenir lloc durant les Croades, quan els croats tornaven de Jerusalem.

-A Turquia rep el nom d’ Erguvan i es pot trobar en les riberes del Bòsfor. Va esdevenir un dels símbols de l’antiga Constantinoble (Istanbul), i per extensió, de l’antic Imperi Bizantí. De fet, el color púrpura de les seves flors era el preferit pels emperadors.

-Les lleguminoses posseeixen una funció ecològica fonamental, ja que són de les poques espècies vegetals capaços d’incorporar nitrogen en un ecosistema. És a dir, es consideren veritables fertilitzants naturals.  Els sistema radicular (arrels) de la majoria d’espècies pertanyents a la família de les lleguminoses s’associen de manera simbiòtica amb bacteris nitrificants (Rizobi o Rhizobium) que fixen el nitrogen atmosfèric. És a dir, són bacteris capaços d’agafar el nitrogen gasós que es troba en l’aire i produir compostos orgànics nitrogenats, com ara els aminoàcids i les proteïnes, que després seran utilitzats pel metabolisme de l’arbre o la planta propietària de les arrels per construir-ne els seus teixits. Un procés essencial i fonamental per tal de constituir un ecosistema, ja que aquests compostos nitrogenats seran posteriorment incorporats en tots els nivells en una piràmide tròfica.

-Els pètals florals tenen un lleuger gust picant I en algunes cultures es mengen en amanides i bunyols.

-En la medecina popular, els seus fruits s’usaven com astringents. I la seva escorça contra el refredat i el mal de cap.

En definitiva, un arbret bonic i alhora interessant…. que no has de deixar de contemplar !

No us perdeu explicacions com aquesta, en les nombroses sortides culturals i de senderisme cultural que organitza el Centre Europeu de Barcelona.  Us hi esperem!

Prof. José Antonio Muñoz.

L'arbre de l'amor

L'arbre de l'amor

L'arbre de l'amor

Summary
Article Name
L'arbre de l'amor
Author
Description
Article sobre un petit arbre caducifoli i mediterrani, el Cercis siliquastrum, popularment anomenat l’Arbre de l’Amor

Sobre l'autor

José Antonio
Professor i Guia

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.