Return Share
Visitem La Casa de les Punxes
Visitem La Casa de les Punxes
Compartir Post
Art Barcelona

LA CASA DE LES PUNXES ENS OBRE LES PORTES

Els socis del Centre Europeu de Barcelona visitem La Casa de les Punxes! També pugem al terrat i ens impregnem d’arquitectura, història, societat i art. Visitem el pis principal, per sentir-nos com burgesos de l’època, amb els preciosos vitralls i ceràmiques. No, físicament, no hem viatjat lluny, ens trobem a l’Avinguda Diagonal de Barcelona, a la confluència amb el carrer Rosselló i Bruc, on la Casa de les Punxes de l’arquitecte Puig i Cadafalch, ocupa tota l’illa. Aquesta tardor ens obre les seves portes. I, sí, viatgem lluny, molt lluny d’esperit.

casa-de-les-punxes-centre-europeu-1

L’ENCÀRREC DE LA FAMÍLIA TERRADES

La família Terrades Brutau, vinculats a la indústria sabadellenca, va deixar l’herència al seu fill Bartomeu i va decidir construir tres cases per a les seves tres filles, l’Àngela, la Josepa i la Rosa. Bartomeu fill encarregà el projecte al seu amic Josep Puig i Cadafalch. Exteriorment té l’aparença d’un sol edifici, però són tres independents i només comparteixen el terrat. El resultat, aquest espectacular castell modernista amb influències del gòtic europeu i l’estil plateresc, finalitzat el 1905. Puig i Cadafalch admirava molt l’arquitectura moderna del Nord d’Europa. També es podria haver inspirat en un retaule de Dalmau, artista del Renaixement.

casa-de-les-punxes-centre-europeu-7

EL TERRAT

Una part de la visita consisteix a pujar al terrat  on tenim l’oportunitat d’entrar a les emblemàtiques torres! Uns plafons plens d’informació i diverses activitats multimèdia i interactives completen l’experiència. Per a fer-vos una idea, des de la torre i el seu gran mirador, hem contemplat les vistes de l’Eixample barceloní ideat pel Pla Cerdà,. A més, aquesta torre va ser llogada com a estudi pel decorador i pintor Enric Monserdà. Monserdà va ser, juntament amb l’arquitecte, el gran ideòleg de la Casa de les Punxes. Un apunt curiós: mentre el més habitual era emmagatzemar el carbó al soterrani, Puig i Cadafalch el va instal·lar al terrat. De fet, aquí dalt, era on es feinejava: trobem unes casetes triangulars on vivien els conserges i una torre que acollia la bugaderia. Més curiós, on es va guardar el carbó, ara trobem els aires condicionats. On hi havia la bugaderia, els nous serveis pels visitants.

 

 

Casa de les Punxes

EL PIS PRINCIPAL I LA LLEGENDA DE SANT JORDI

Amb l’experiència multimèdia, hem reviscut La llegenda de Sant Jordi, on la Casa de les Punxes era el castell reial. Sant Jordi hi és present a l’edifici, potenciant la ideologia catalanista del creador.

La visita al pis principal, destinat a les propietàries, ens ha permès gaudir d’elements decoratius com els vitralls del Taller Amigó, el més important de Barcelona, i el paviment hidràulic. El modernisme reivindica la natura, amb motius florals, la tradició i el treball artesanal, amb l’ús de la forja, la ceràmica i els vitralls. Un altre apunt a destacar de la visita: la incorporació del ferro com a element estructural, que va alliberar l’espai de parets mitgeres. Hem apreciat la distribució original del pis, l’espai diàfan que va crear Puig i Cadafalch.

EXTERIORS

La uniformitat exterior sembla evident. Però els professors Núria i Oleguer, ens descobreixen els elements decoratius que revelen qui era la propietària de cada casa. Un dels distintius més bonics són els plafons: l’àngel per l’Àngela i les roses per la Rosa. Per a la Josepa es va esculpir la vara florida de Sant Josep. També trobem altres detalls, com les inicials de cada una d’elles. És molt lloable el treball de la forja i la pedra als mil i un detalls escultòrics.

És a la façana de la Josefa que trobem el gran plafó de Sant Jordi, que misteriosament va sobreviure a la dictadura, tot i anar acompanyat de l’entenedora llegenda “Sant Patró de Catalunya, torneu-nos la llibertat”. I, això que, el 1907, Lerroux va denunciar Puig i Cadafalch per ‘crims contra la integritat de la nació’, qualificant l’edifici com ‘la casa del crímen’. Després de passar per tribunals, tot quedà en una anècdota política.

Sortim enriquits de cultura artística i arquitectònica gràcies a l’imperant castell. Amaga, tallat en pedra, el retrat de Josep Puig i Cadafalch, com a signatura del seu gran creador… La trobem junts? Vine a descobrir això i més amb el Centre Europeu de Barcelona!

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar