Barcelona cultural: els panots

Qui no ha passejat per Barcelona mirant el terra, intentant esbrinar quants panots diferents hi ha a la ciutat? Potser en algun viatge cultural a Catalunya expliquen l’origen i dissenys de tots els panots de la ciutat, ara ja tenim un de nou per incloure a la llista. Aquestes rajoles s’han convertit en un símbol d’identitat i per això la nostra activitat cultural de la setmana és una introducció a la història dels panots de Barcelona.

La història dels panots de Barcelona comença l’any 1906 quan el departament d’Obres Públiques de l’Ajuntament de Barcelona mostra divuit models de panots diferents. Els primers panots eren tots de forma quadrada, de 20 centímetres de llarg i de 4 de gruix. Posteriorment l’any 1916, a través de concurs, l’Ajuntament va encarregar a la casa Escofet el subministrament de diferents panots dissenyats per Juli Capella i Quim Larrea. Així van sorgir cinc dissenys diferents coneguts com: flor, quatre pastilles i cercles, clauer cercles concèntrics i quatre pastilles.

panot catalunya cultural

 

El panot més conegut és probablement la Rosa de Barcelona. Aquest es va ser el primer panot que es va fer servir. Va ser Puig i Cadafalch qui el va emprar per pavimentar el pati de carruatges de la Casa Ametller de Passeig de Gràcia. Avui dia encara podem trobar en aquest pati alguns d’originals i també restaurats. Curiosament a la ciutat de Bilbao existeix un disseny similar, però amb solcs addicionals per evitar que s’acumuli l’aigua quan plou.

Si passegem per la ciutat, trobarem altres dissenys de panots que s’estenen per més de cinc milions de metres quadrats. No obstant tots tenen algunes característiques iguals: són de ciment hidràulic, són quadrats i petits, totes tenen el mateix gruix i encaixen entre elles.

nou panot de Barcelona cultural

Fa pocs dies que la Diagonal s’ha pavimentat la vorera amb un nou disseny que pertany a Terradas Arquitectes i subministrat de nou per Escofet. El dibuix que es forma unint quatre panots és la fulla dels plàtans de la Diagonal. El color gris és una mica més clar que el disseny de la Rosa. Diuen que el disseny millorat reten poc la calor i inclou una convexitat a la base per evacuar l’aigua amb facilitat. Encara sou a temps de passejar per la ciutat i descobrir tots els penons que hi ha. Recordeu que si una cosa defineix a Barcelona, és la seva activitat cultural.

Sobre l'autor

Najat Tort
Professora i Guia

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.