Fem ruta pel barri: La Sagrera

No cal viatjar lluny per fer turisme i apreciar bocins d’història. Com sabeu des de el Centre Europeu, fomentem el cicle cultural Descobrir els barris de Barcelona. Molts socis i sòcies s’han sorprès amb aquest cicle, de les curiositats i interessants aspectes dels barris on els barcelonins vivim i transitem habitualment. En aquest reportatge, us fem un tast de la visita al barri de La Sagrera.

Coneixies l’origen de la Sagrera?

El barri de La Sagrera pren el seu nom de les sagreres, del segle XI, que comprenien un radi de 30 peus al voltant de les esglésies, on els pagesos vivien i guardaven les collites. Era considerada una zona sagrada de protecció, on es prohibia estrictament la violència feudal. La Sagrera es va aixecar al voltant de la capella de Sant Martí de Provençals, antic poble al qual pertanyia.

Vida de barri, un món a part

Al Passatge del Doctor Torres hi ha qui encara viu en una de les tradicionals cases obreres de finals del segle XIX i principis del XX, habitatge molt senzill però funcional. Les famílies amb molt pocs recursos compartien casa, una família treballava de dia i dormia de nit, i l’altra ho feia a la inversa.

 

Descobrir els barris de Barcelona: La Sagrera

 

La misteriosa dama d’Elx

Al carrer Garcilaso, ens hem aturat davant la reproducció de pedra de la Dama d’Elx, que presideix la Plaça dels Jardins d’Elx. Hi ha moltes incògnites a l’ entorn de la dona representada en el bust, l’obra d’art més important de la cultura ibèrica. Era la idealització d’una deessa o una sacerdotessa? O una dona de la noblesa?

Zona industrial, barri de fàbriques

La Parròquia del Crist Rei, a la mateixa plaça, ens ha parlat de l’època industrial, de com es va formar el barri. Els burgesos que treballaven a les fàbriques van pagar per la seva construcció. Va ser cremada durant la Guerra Civil. L’actual és obra d’Enric Sagnier. Següent imprescindible: l’Edifici Meridiana, de 1966, obra d’Oriol Bohigas, amb els arquitectes Mackay i Martorell. Sembla un formiguer, hem exclamat! Però és una meravella arquitectònica, icona d’edifici funcional i d’aprofitament de l’espai, concebut per rebre la migració dels anys 60.

El trànsit rodat es va convertir en protagonista i, amb ell, vies tan àmplies i ràpides com la Meridiana i la construcció d’edificis a banda i banda de la Via.

I al bell mig, arrels polítiques

La ruta agafa un caire polític en trepitjar la Plaça de l’Assemblea de Catalunya. Va rebre el nom el 1982, en homenatge a la primera plataforma unitària d’oposició al franquisme. A la font i a terra hi ha arrels de pedra amb lemes que simbolitzen l’arrelament d’un país.

Descobrir els barris de Barcelona: La Sagrera

I de sobte, som a un poble?

Hem creuat uns arcs d’estil neoclàssic i, de sobte, ens hem trobat al bell mig d’una tranquil·la plaça. Sembla un poble, no ha faltat qui ha exclamat: “és com quan jo era petita, igual”. Érem a la Plaça de Masadas, de 1916, la més antiga del barri. Era la plaça del mercat.

I tornem a l’era industrial…

La vegetació autòctona, com alzines i pins, es barreja amb la vegetació exòtica, com les palmeres o un bell ombra. El bambú s’arrela als canals d’aigua, riuets vorejats d’una àmplia zona boscosa. Si hem pogut passejar pel Parc de la Pegaso, és gràcies a la reivindicació veïnal.

Descobrir els barris de Barcelona: La Sagrera

A principis del segle XX, va néixer, a aquestes hectàrees, la fàbrica d’automòbils de luxe i competició Hispano-Suiza. El 1946, va ser nacionalitzada i adquirida per ENASA, que es va dedicar a la producció de camions, els Pegaso. La visita va continuar per Gran de la Sagrera, via principal on gent de la burgesia feia gala de viure. Hem vist més exemples de passat industrial, com l’antiga fàbrica de sabons o l’edifici Ca la Filomena. I, a camp obert, les antigues oficines de Fabra i Coats, llegat molt important en la història del districte. No massa lluny, hem contemplat una torre d’aigua, que funcionà 100 anys.

Restes d’un passat més actual…

No podíem acomiadar-nos sense parar atenció als terrenys on hauria de transitar l’AVE. Havia de ser l’estació principal i un gran moviment econòmic pel barri. Hem deixat escapar comentaris de lament i indignació.

Us convidem a que ens acompanyeu en les properes sortides que organitza el Centre Europeu, i Descobrir els barris de Barcelona i gaudir de més i més cultura!

Descobrir els barris de Barcelona: La Sagrera

 

Reportatge de Luciana Capano Fainberg per al Centre Europeu de Barcelona.

Sobre l'autor

Centre Europeu de Barcelona

Viu la Cultura. Activitats i Viatges Culturals per Catalunya, Espanya i Europa.

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.