Return Share
El carrer Desaparegut de l’Eixample
El carrer Desaparegut de l’Eixample
Compartir Post
Barcelona Cultura Popular Història

El misteri del carrer desaparegut l’Eixample

L’Eixample de Barcelona és un dels districtes més coneguts, tant per barcelonins i barcelonines com per milers de turistes que arriben cada any i trepitgen les seves avingudes, passatges i edificis singulars. Des de que Ildefons Cerdà el va idear i portar a terme l’any 1860, aquest districte ha anat creixent fins al punt de ser un dels més poblats de la ciutat (267.184 habitants segons el cens de l’any 2017). Així doncs, cada dia veïns i turistes passegen tranquil·lament per tots els seus carrers, alguns d’ells sense saber que allò que creuen que plasma la idea quadriculada de Cerdà, en realitat no ho és del tot. De fet, mai va arribar a veure la seva idea original, ja que alguns carrers han canviat de nom, d’altres s’han vist arraconats o desplaçats a causa del traçat de les muralles de Ciutat Vella i fins i tot alguns han desaparegut.

És el cas del carrer fantasma del que parlarem al llarg de les següents línies per esbrinar el misteri i resoldre’l. Ens fixarem en un petit tros del que conforma l’Eixample. Si mirem amb atenció el disseny que va fer Ildefons Cerdà veurem que entre Passeig de Gràcia i Balmes hi ha alguna cosa estranya… Anem a analitzar-la. Ens hem de fixar en les illes de cases que estarien dins dels eixos Carrer València – Passeig de Gràcia – Carrer Rosselló – Carrer Balmes. Ens podem guiar per mitjà del gran rombe que crea la Plaça del Doctor Letamendi. Al mapa actual veiem aquests tres carrers verticals: si partim del Passeig de Gràcia i anem de dreta a esquerra trobem Rambla Catalunya i Balmes, per tant dos carrers més.

Però ara comparem-ho amb un dels plànols originals. Mirem el mateix sector d’abans i comptem de nou de dreta a esquerra: Passeig de Gràcia… i tres carrers més en comptes de dos!

Article blog cultural Eixample

La resolució

Efectivament, entre Passeig de Gràcia i Balmes havien d’haver-hi dos carrers més i avui dia només hi ha Rambla Catalunya. De fet, en els documents originals – en els quals Cerdà va col·locar només números i lletres i els carrers no tenien nom propi – apareix el número 26 en l’actual Balmes, el 27 a la Rambla Catalunya i el número 29 com a Passeig de Gràcia.

Què va passar amb el carrer fantasma número 28? Sembla ser que la urbanització que ja s’havia anat fent de l’actual Passeig de Gràcia i la mida de les illes de les cases no deixava cabuda per a dos carrers més fins al carrer 26, és a dir, Balmes. Així que es va decidir fer-ne només un. Per tant veiem que, tot i la insistència de Cerdà per aplicar la seva quadrícula, les barcelonines i barcelonins han anat tenint altres plans per aquest districte; el qual és força diferent del que tenia pensat en un primer moment el polifacètic urbanista.

Si voleu descobrir més sobre aquest districte; Què ha canviat, què queda del pla original, quines són les primeres construccions i com els carrers han arribat a tenir nom propi, etc… us convidem a participar a les sortides del Cicle Descobrir Barcelona que fem al Centre Europeu, on amb Professors i Guies especialitzats recorrem tots els barris i racons de Barcelona.

Aquesta és una de les moltes històries interessants i divertides que explicarem!


 

Vols rebre interessants propostes per al teu temps de lleure?

Subscriu-te a la Newsletter Cultural del Centre Europeu

  • Rebràs Atractives Propostes d’Activitats, Excursions i Viatges en els quals podràs participar
  • Estaràs informat/da de l’agenda i et podràs planificar el teu calendari
  • Gaudiràs de vídeos d’art i història
  • Veuràs àlbums de fotos de les nostres sortides

Fes clic aquí per subscriure’t.

Contacta'ns viatgem junts!

Contacta'ns

Sandra

image description
Responsable d'Atenció al Soci +34 93 430 99 79 info@centroeuropeo.com Contactar