Qui hagi travessat el Penedès amb tren o per la N-340 segur que s’haurà preguntat què és aquella torre tan esvelta que destaca per sobre de tot al poble de l’Arboç. Molts hauran pensat que es tracta d’una església. Altres hi veuran una excentricitat més d’algun adinerat a l’hora de fer-se la casa. Els més viatjats hauran vist ràpidament que es tracta d’una torre igual que la famosa Giralda de Sevilla. Igual, igual… no del tot: La Giralda de l’Arboç va ser construïda a escala 1:2.

Qui no hagi passat de llarg i s’hagi aturat al bonic poble de l’Arboç, (comarca del Penedès) segurament haurà tret l’entrellat de tot plegat. Nosaltres ho hem fet aquest cap de setmana en una de les sortides del Centre Europeu. Hem visitat la Giralda de l’Arboç després de fer una petita volta pel centre històric de la població i d’entrar a la majestuosa església dedicada a Sant Julià, que conserva pintures murals francogòtiques molt interessants.

La Giralda de l’Arboç és encara una casa particular; actualment acull actes i esdeveniments d’empresa i particulars, però es pot visitar en grups, tal com nosaltres hem fet. El guia de la Giralda de l’Arboç ens va explicar amb detall les curiositats de l’indret i ens va conduir per tots els racons d’aquesta casa; no només hi ha la rèplica de la torre de la Giralda, sinó que també hi trobem el Pati dels Lleons de l’Alhambra de Granada i el Saló d’Ambaixadors de l’Alcàsser de Sevilla, amb una cúpula impressionant. Tot plegat, complementat amb mobiliari d’inspiració àrab, vitralls i elements modernistes de tota mena, habitacions que semblen aturades en el temps, col·leccions del tot impensables…  

El conjunt va ser construït a inicis del s. XX com a residència d’estiueig de Joan Roquer i Martí, natural de l’Arboç, i Candelària Negravernis, hereva d’una important fortuna d’un tiet que havia fet les amèriques, un “americano”. Durant el viatge de noces a Andalusia es van enamorar de la seva arquitectura i, en rebre l’herència, van encarregar una casa que contingués rèpliques fidels d’alguns dels elements més destacats de Granada i Sevilla. Aviat es convertí en un punt de referència per la vida cultural arbocenca.

El propietari actual, que adquirí la casa als anys 80, ha afegit al conjunt les seves col·leccions i ha realitzat una lloable tasca de restauració: ha fet possible que ara, cent anys més tard, puguem conèixer la “Giralda de l’Arboç” en un estat de conservació fantàstic.

El nostre dia cultural va continuar amb una visita al nucli del Castellet, encimbellat damunt un meandre del Foix convertit en pantà, i el trasllat fins a Vilanova i la Geltrú, on vam dinar i fer una ruta històrico-cultural per la tarda.

Núria Morell i Elena Carbonell

La Giralda de L'Arboç La Giralda de L'Arboç La Giralda de L'Arboç

Sobre l'autor

Centre Europeu de Barcelona

Viu la Cultura. Activitats i Viatges Culturals per Catalunya, Espanya i Europa.

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.