Segurament hi heu passat a prop, segurament l’haureu vista en la llunyania en un dia clar amb els seus colors verds i marrons resplendents o, potser, l’haureu vista com una forma espectral d’un gris plom en un dia de boira o turmenta. Sigui com sigui, és allà, impassible i majestuosa, observant les petiteses de la gent que van amunt i avall per la plana vallesana.

Des dels seus 1.101m d’altitud, el cim de Sant Llorenç del Munt, anomenat amorosament per la gent del Vallès com la Mola, ha vist passar molts estius i molts hiverns. Ha vist passar la humanitat des dels temps prehistòrics aixoplugats en coves, com la cova Simanya; ha vist els ibèrics i els romans que la van utilitzar com a punt de guaita per la seva posició estratègica; ha vist com en època medieval va ser el refugi de molts cristians que fugien de la invasió musulmana i, sobretot, ha vist com els monjos de Sant Cugat la van convertir en la seu del magnífic monestir dedicat a Sant Llorenç, del qual pren nom la muntanya.

Amb tot això, un podria pensar que la Mola només ens observa i que, per tant, ens passa desapercebuda als ulls dels humans però nosaltres també la mirem. La veiem coberta de neu, la veiem plena de flors i, de vegades, no la veiem, val a dir! Però des de la plana sabem que hi és i ho aprofitem. Aprofitem els seus camins oberts des de temps immemorials per a pujar-hi; aprofitem el canvi de funció del monestir, actualment un restaurant, per a gaudir d’un bon àpat després de l’esforç de la caminada; aprofitem les vistes del cim per veure Catalunya i, els dies més clars, fins i tot Mallorca! Ens regala moments especials i inoblidables ja sigui amb la família, amb la parella o sols.

La podem mirar o hi podem anar però, sigui com sigui, la Mola sempre hi és, per això és un símbol pel Vallès.

Manel Alsina Ballesté

La Mola del Vallès

Excursió del Centre Europeu a la Mola del Vallès.

Sobre l'autor

Manel
Professor i Guia

2 Respostes

  1. Rachele Grimaldi

    Magnífica idea la de crear se espacio de interacción cultural.
    Felicitaciones!!!! Los profesores y guías son personas con muy buena formación! !!!!

    Respon

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.