Montserrat Roig, 25 anys

Aquest 2016 es commemoren els 25 anys de la mort de l’escriptora i periodista catalana Montserrat Roig, importantíssima per la seva obra literària, per la seva trajectòria periodística i el seu compromís en la defensa dels drets de la dona. Des de el Centre Europeu de Barcelona, volem recordar la seva obra i memòria, amb aquest post en el Bloc Catalunya Cultural.

Una mica de biografia…

Montserrat Roig va néixer al carrer Bailèn, a l’Eixample dret de Barcelona, el 13 de juny de 1946. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, l’any 1968. Ja a la universitat s’implicà en moviments marxistes de resistència al franquisme. Més tard, s’afilià al PSUC. L’any 1966, va participar en la Caputxinada i, el 1970, a la tancada al Monestir de Montserrat per protestar contra el Procés de Burgos.

Un tast de la seva obra…

Es va donar a conèixer amb Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen, que va rebre el Premi Víctor Català, el 1970. És El temps de les cireres, de 1977, la novel·la en provocar l’impacte en la crítica literària, demostrat amb el Premi Sant Jordi. El mateix any es publicava Els catalans als camps dels nazis, una excel·lent recuperació i molt treballada obra de memòria històrica.

Portada llibre Ramona, Adéu!

Ramona, Adéu

L’Eixample, l’escenari de les seves novel·les

Ja des de la seva primera novel·la, Ramona, adéu!, el 1972, immortalitzava Barcelona i feia un retrat físic, social i històric del seu Eixample natal, on va créixer i viure la majoria de la seva vida. Les seves novel·les ens parlen de la petita burgesia de l’Eixample barceloní de finals del segle XIX fins als setanta del XX, especialment, a partir de les vivències de diferents dones.

Les seves novel·les són repletes de descripcions d’interiors domèstics, de celoberts, de galeries interiors i detalls modernistes. Ens aproximava al conglomerat social que existia en aquests pisos de l’Eixample, des de la porteria fins als pisos més nobles.

Montserrat Roig va deixar constància des del naixement de l’Eixample fins a la seva decadència, època difícil que ella mateixa va viure. Ens va regalar una Barcelona ficcionada però real, una obra d’un gran valor documental.

 

Article de Luciana Capano per al Centre Europeu de Barcelona.

Sobre l'autor

Centre Europeu de Barcelona

Viu la Cultura. Activitats i Viatges Culturals per Catalunya, Espanya i Europa.

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.