En el Parc de la Ciutadella podem trobar multitud de racons amb cultura, art i història. Avuí parlarem sobre la Cascada, un dels llocs més significatius del parc de Barcelona, que durant molt de temps l’únic de la ciutat. La seva construcció va ser molt polèmica, ja que va ser aixecat sobre els terrenys de l’antiga fortalesa de la ciutat, que alhora havia sigut construïda sobre l’antic barri de la Ribera després de la Guerra del Francès, tanmateix el parc esdevingué molt popular un cop construït.

Parc de la Ciutadella Barcelona

Vista central de la cascada del Parc de la Ciutadella, Barcelona

Amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, l’alcalde Francesc Rius i Taulet va encarregar la construcció del parc. Després de diverses convocatòries de concursos públics el mestre Josep Fontserè i Mestres (1829-1897) va ser l’encarregat de traçar i definir el nou espai. La construcció del parc portava com a lema “els jardins son per als ciutadans com els pulmons per al cos humà”. La Cascada va ser dissenyada per Josep Fontseré el 1875 i inaugurada el 12 de juny de 1881. En un principi no es contemplava l’existència de la cascada que avui es veu, només hi havia la idea d’una gruta com a complement del jardí romàntic. Tanmateix l’any 1874 es va decidir construir una cascada monumental a l’estil de la que hi havia al palau Longchamps de Marsella.

Finalment es va inaugurar la Cascada orientada envers el parc amb un petit estany en la part frontal, però sense escultures, que van ser col·locades anys posteriors i amb varies crítiques per part de la premsa de l’època:una obra levantada porque sí en unos jardines a medio hacer, que importa de seguro un gasto en desproporción con el presupuesto total, afirmava Diario de Barcelona. En el projecte Josep Fontseré va comptar segurament amb la participació d’Antoni Gaudí, encara estudiant, al que se li atribueixen les rocalles de la cascada i alguns motius decoratius.

En la Cascada s’hi barregen accidents naturals simulats a través d’una profusió de rocalles que són la base de la construcció, sobre la qual s’aixeca un arc triomfal coronat per una quadriga. A banda i banda hi ha escales, com si fossin les pinces d’un crac gegant per accedir a un templet des del qual es pot contemplar un perspectiva privilegiada del parc.

Els elements escultòrics es van col·locar després de la seva inauguració, són de temàtica mitològica i van ser encarregats als principals artistes del moment. En pocs anys es van col·locar les peces que avui la componen. Destaca la quadriga o carro de l’Aurora, obra de Rossend Nobas, datada al 1888, pesa 35000kg i fa 6,5 metres d’alçària. L’Aurora és la deessa que representa la claredat del dia i anuncia al seu germà Hèlios, el Sol. L’escultura del Carro va ser fos en el taller d’Alejandro Wohlguemuth i va alertar que l’obra pesava massa, per això l’arquitecte Elías Rogent, que va dirigir les obres del parc a partir de 1886, va reforçar l’escultura. També destaca el frontó de Francesc Pagès. Una altra peça és la Venus custodiada per quatre cavalls marins de Venanci Vallmitjana, que és amb l’anterior la millor part escultòrica, de 1882.

Neptú

Detall de la cascada del Parc de la Ciutadella

Hi ha una gran quantitat de figures mitològiques com la Danae de Joan Florats, la Leda i el Neptú, que representa la còlera i la dominació, de Manuel Fuxà. Els grius són éssers mitològics de la cascada que ja apareixen en l’Antic Egipte. La mitologia grega diu que aquestes aus tiraven del carro del déu Hèlios a través del cel. Els quatre grius de la Cascada són totalment diferents. El primer i el quart s’assemblen més a un drac, amb escames i cua de serp. El segon és un àliga amb urpes de lleó i el tercer és un lleó amb ales i cua de serp. L’autor és Rafael Atché conegut per ser l’escultor del monument de Colom de Barcelona.

Durant un temps va haver un aquari en l’interior de la Cascada però es va tancar degut a l’abandó del parc. A finals dels’60, el director de teatre José Tamayo va organitzar una antologia de la sarsuela aprofitant el marc de la Cascada. Una altra curisiositat és que “El Gato Gordo” de Botero que actualment es troba a la Rambla del Raval, va estar durant un temps just davant de la cascada.

La Quadriga de la Cascada ha sigut reformada durant l’any 2009 i actualment presenta un color daurat plena de reflexos, això és degut al temps, l’erosió o els excrements dels coloms. Amb l’assessorament del MNAC es va optar per buscar la fidelita i per això avuí és daurada. També ha estat restaurada la Venus i es calcula que els treballs de restauració de totes les escultures acabaran en uns vuit anys. Passejar pel Parc de la Ciutadella és una bona activitat cultural per conèixer de primera mà la història i l’art de Catalunya. 

Sobre l'autor

Najat Tort
Professora i Guia

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.