A les darreries del segle XIII, el rei Jaume II va fer construir l’imponent castell del Montgrí com a mostra de poder enfront del comtat d’Empúries. Avui és un excel·lent mirador del golf de Roses, la plana circumdant i el litoral fins a la platja de Pals. L’itinerari s’endinsa pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

A Torroella de Montgrí es pot accedir des de la Bisbal d’Empordà prenent a llevant les carreteres C-66 i GI-652 fins a Pals, des d’on cal seguir per la C-31 en direcció N.

Un cop al poble, cal anar a trobar, al final del passeig, la rotonda en què conflueix la carretera GI-641, que fa cap a l’Estartit. Se segueixen les indicacions cap al castell fins a arribar a un replà utilitzat com a aparcament, on es troba un gran rètol amb excursions a peu pel massís del Montgrí: és el punt de sortida de l’excursió. També hi ha espai per aparcar davant de l’institut, molt proper.

0,00 km (41 m). Des de l’aparcament, se surt per un camí senyalitzat amb les marques blanques i vermelles del GR 92 (sender de Gran Recorregut), que puja cap al N arran dels camps d’oliveres.
Als 20 min, es passa per sota d’un pendent de pedra, a sobre del qual hi ha la cova del Cau del Duc, important jaciment prehistòric. Es continua recte i es pren el camí que puja a mà dreta.

A la mitja hora, després d’una forta pujada per l’empedrat original del camí, s’arriba al coll de la Creu (km 1,49, 194 m). En aquest tram es poden observar diverses capelles que corresponen al camí de romiatge que porta a l’ermita de Santa Caterina. Es deixa el GR 92 i s’agafa un trencall de la dreta que remunta en direcció SE cap al castell.

Transcorreguts tres quarts d’hora de trajecte, i després d’una darrera ascensió força pronunciada, s’accedeix al replà on hi ha el castell del Montgrí (km 2,31, 302 m). Per tornar cal desfer el camí.

4,63 km (41 m), 1 h 20 min. Aparcament de l’inici a Torroella de Mongrí, punt de partida i final de l’itinerari.

Sobre l'autor

Petita biografia de l'autor

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.