La Setmana Santa s’ha convertit amb el temps, en un període per descansar i fer alguna escapada. El Centre Europeu de Barcelona va organitzar alguns viatges per aquests dies festius, un d’ells va ser a Itàlia. Aquest viatge cultural, com tots els que organitza el Centre Europeu, està guiat per super-guies. Els anomeno super-guies perquè no només són persones que t’expliquen el que podries trobar en una guia de viatge convencional, són persones, molts d’ells professors, que s’hi dediquen a investigar, llegir i saber cada dia més sobre cultura, art, història, natura…

Com és habitual en els nostres viatges sorgeixen reflexions diverses. Aquesta entrada ha estat escrita per l’Hèctor Zacarias, llicenciat en Filologia i Història de l’Art i guia del Centre Europeu.

 

viatge Bolonia Italia - Centre EuropeuUn bisbe disfressat – Viatge a Bolonyia 

Al Palazzo Civico, a la piazza Maggiore, hi ha una estàtua enorme del Papa Gregori XIII, el del calendari. Duu la tiara i les claus de Sant Pere: inequívocament és un Papa.

I al damunt de la figura, en canvi, hi ha una inscripció en llatí que diu «Sanctus Petronius protector et pater». Calla, és o no és un Papa? Si Petroni era un bisbe!

Doncs sí, és un Papa.

Sembla que, quan Napoleó va envair Itàlia, les seves tropes tenien l’ordre de destruir totes les efígies i estàtues i imatges de papes. Llavors, els bolonyesos, a corre-cuita, van disfressar el pobre Gregori amb una mitra i un bàcul i van posar la inscripció susdita. Els francesos no van tocar l’estàtua (no era pas un Papa!), però tampoc no la va tocar ningú un cop Napoleó va marxar. De manera que, fins a 1895, Gregori va continuar cofat amb una mitra bisbal i sostenint un bastó pastoral. Avui, torna a ser un Papa, malgrat la inscripció que ho contradiu, per bé que encara hi ha bolonyesos convençuts que la figura del Palazzo Comunales és Sant Petroni, patró de la ciutat.

Hèctor

Sobre l'autor

Hèctor
Professor i Guia

Fer un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.